Een beter milieu begint bij jezelf. Door minder vlees te eten, draag jij je steentje bij. De vleesindustrie is wereldwijd verantwoordelijk voor 14,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen.1 Deze grote klimaatimpact komt met name doordat er voor de productie van 1 kilo vlees zo’n 5 kilo plantaardig voer nodig is. Ook is er een enorme hoeveelheid water nodig voor de productie van vlees. In Nederland is dat gemiddeld 6500 liter water voor 1 kilo rundvlees.2 Hierbij gaat het om water dat gebruikt wordt bij het productieproces, maar ook om drinkwater voor het vee en water dat nodig is om het voer voor de dieren te telen. Door minder vlees te eten verklein je je ecologische voetafdruk dus flink. En dat voelt goed.
Wil je ook minder vlees eten? Dat is een goed begin! We helpen je graag op weg met een aantal handige tips.
1. Bedenk waar je het voor doet
Als je een goede motivatie hebt is het makkelijker een nieuwe gewoonte vol te houden. Wees je bewust van de positieve impact die je maakt op mens, milieu en dier.
2. Plan je maaltijden vooruit
Een goede voorbereiding is het halve werk. Plan je maaltijden vooruit, bedenk van tevoren welke recepten je wilt maken en zorg dat je alle ingrediënten alvast in huis hebt.
3. Doe het stapje voor stapje
Wees niet te streng voor jezelf. Begin bijvoorbeeld met 1 vleesvrije dag per week, vegetarische lunch of verminder de hoeveelheid vlees per maaltijd. Alle kleine beetjes helpen.
4. Verander je mindset
Probeer vegetarisch eten niet te zien als iets níét mogen, maar juist als iets toevoegen. Vegetarisch eten zorgt voor nieuwe kleuren en smaken op je bord.
5. Doe het samen
Samen is altijd leuker dan alleen. Zoek een buddy die samen met jou de uitdaging aangaat om minder vlees te eten en motiveer elkaar. Of laat je inspireren door iemand uit je omgeving die al (grotendeels) vegetarisch eet.