Green ChefIconChevronRightSmallDieet SchemaIconChevronRightSmallWereld Vegetarisme Dag

Wereld Vegetarisme Dag

Vegetarisch eten in de spotlight

Op 1 oktober is het Wereld Vegetarisme Dag en de kick-off van de Maand van het Vegetarisme. Wereldwijd is er deze maand extra aandacht voor de positieve effecten van vegetarisch eten. Minder vlees eten is een van de beste dingen die je kan doen om het milieu een handje te helpen én het is goed voor je gezondheid.

Hoe zit dat precies? Hoe eet je dan minder vlees? En hoe ziet vegetarisch eten eruit over de hele wereld?
Vegetarisch eten voor het milieu

Vegetarisch eten voor het milieu

Een beter milieu begint bij jezelf. Door minder vlees te eten, draag jij je steentje bij. De vleesindustrie is wereldwijd verantwoordelijk voor 14,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen.1 Deze grote klimaatimpact komt met name doordat er voor de productie van 1 kilo vlees zo’n 5 kilo plantaardig voer nodig is. Ook is er een enorme hoeveelheid water nodig voor de productie van vlees. In Nederland is dat gemiddeld 6500 liter water voor 1 kilo rundvlees.2 Hierbij gaat het om water dat gebruikt wordt bij het productieproces, maar ook om drinkwater voor het vee en water dat nodig is om het voer voor de dieren te telen. Door minder vlees te eten verklein je je ecologische voetafdruk dus flink. En dat voelt goed.
Vegetarisch eten voor je gezondheid

Vegetarisch eten voor je gezondheid

Wie minder of helemaal geen vlees eet, haalt z’n energie uit andere producten. Minder vlees betekent vaak meer groenten, fruit, granen, noten en zaden. Deze producten bevatten van nature relatief veel vezels, magnesium, kalium, foliumzuur en antioxidanten en zijn laag in verzadigde vetten. Dit is gunstig voor je gewicht, cholesterol en bloeddruk. En dat leidt weer tot een verlaagt risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Mooi meegenomen!
Vegetarisme in Nederland

Vegetarisme in Nederland

Vegetarisch eten is trendy. In Nederland eet 13%3 volledig vegetarisch en 8 op 104 eet nog wel eens vlees, maar lang niet meer dagelijks. Goed nieuws! De verwachting is dat het percentage alleen maar verder toeneemt. 72% van de Nederlanders vindt namelijk dat er minder vlees gegeten zou moeten worden en 28% ziet graag een toekomst tegemoet waarin er helemaal geen vlees meer wordt gegeten.5. En het wordt ons steeds makkelijker gemaakt door alle plantaardige en vegetarische producten die er verkrijgbaar zijn.
Hoe krijg je vegetarisch eten in je routine?

Hoe krijg je vegetarisch eten in je routine?

Wil je ook minder vlees eten? Dat is een goed begin! We helpen je graag op weg met een aantal handige tips.

1. Bedenk waar je het voor doet
Als je een goede motivatie hebt is het makkelijker een nieuwe gewoonte vol te houden. Wees je bewust van de positieve impact die je maakt op mens, milieu en dier.

2. Plan je maaltijden vooruit
Een goede voorbereiding is het halve werk. Plan je maaltijden vooruit, bedenk van tevoren welke recepten je wilt maken en zorg dat je alle ingrediënten alvast in huis hebt.

3. Doe het stapje voor stapje
Wees niet te streng voor jezelf. Begin bijvoorbeeld met 1 vleesvrije dag per week, vegetarische lunch of verminder de hoeveelheid vlees per maaltijd. Alle kleine beetjes helpen.

4. Verander je mindset
Probeer vegetarisch eten niet te zien als iets níét mogen, maar juist als iets toevoegen. Vegetarisch eten zorgt voor nieuwe kleuren en smaken op je bord.

5. Doe het samen
Samen is altijd leuker dan alleen. Zoek een buddy die samen met jou de uitdaging aangaat om minder vlees te eten en motiveer elkaar. Of laat je inspireren door iemand uit je omgeving die al (grotendeels) vegetarisch eet.

Volg jouw gezonde dieet schema met Green Chef

Vegan, koolhydraatarm, minder calorieën, keto, eiwitrijk en meer. Kies het dieet dat bij jou past
Vegan, koolhydraatarm, minder calorieën, keto, eiwitrijk en meer. Kies het dieet dat bij jou past