Keto koken? Dat betekent weinig koolhydraten, redelijk wat eiwitten en veel vetten.
Zo haal je je brandstof uit vetten, niet uit koolhydraten. Het proces waarbij je lichaam energie uit vetten in plaats van koolhydraten haalt, heet 'ketose' en zorgt voor een lagere bloedsuikerspiegel.
Is keto nieuw voor je of kost het je veel moeite (en tijd) om wekelijks een keto dieet schema op te stellen? Laat onze keto maaltijdbox je rechterhand in de keuken zijn. Zo ben je geen tijd kwijt om uit te zoeken welke gerechten binnen jouw keto dieet passen en doen wij gelijk de boodschappen. Proef het gemak van keto.
Ontdek wat de voordelen van het keto dieet zijn en probeer of het iets voor jou is.
In de (digitale) wandelgangen wordt regelmatig gezegd dat het keto dieet gevaarlijk zou zijn. Doordat je lichaam geen koolhydraten kan gebruiken als brandstof, gaat je lichaam over op de verbranding van vetzuren. Zo ontstaan er ‘ketonen’. Je lichaam kan ketonen die je lichaam kan gebruiken als brandstof. Zijn ketonen gevaarlijk? Nee hoor, ketonen kunnen veilig dienen als brandstof voor je lichaam. Verder zou het keto dieet gevaarlijk zijn vanwege de grote hoeveelheid vetten die je per keto gerecht binnenkrijgt. Nu moet je weten dat we vetten nodig hebben, ding is alleen dat het veel verschil maakt of je verzadigde of onverzadigde vetten binnenkrijgt. Onverzadigde vetten zijn oké, van verzadigde vetten wil je er het liefst niet teveel op het menu hebben staan, want het verhoogt je cholesterol en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten.
Long story short: Ga je voor de onverzadigde variant - de 'goede vetten' - dan vlieg je het keto dieet op een gezondere manier aan, dan wanneer er een grote rol voor verzadigde vetten is weggelegd. De goede vetten haal je bijvoorbeeld uit avocado's, noten, zaden en plantaardige oliën. Je snapt dat we de Green Chef keto gerechten, dan ook graag met dit type ingrediënten vullen.
Goed om hierbij te vermelden, is dat het eten van meer vetten dan je verbrandt - vanwege het proces van ketose - ertoe kan leiden dat je lichaam het vet deels opslaat. Des te belangrijker is het dat je de juiste balans vindt in je keto dieet en het plannen van je keto recepten voor diner.
Wil je het keto dieet in je dagelijkse routine krijgen, lees je dan goed in, leer welke ingrediënten wel of niet passen en begin bijvoorbeeld eens bij het bekijken (en begrijpen) van het vet- en koolhydraatgehalte op de achterkant van verpakkingen. Hoe zou dit in je keto dieet passen?
Om keto koken makkelijker te maken, kan je met Green Chef jouw persoonlijke keto menu samenstellen, zodat je keto diner in ieder geval geregeld is. Geniet van smaakvolle gerechten die passen binnen je keto dieet. Verwacht veel (blad)groenten, vis, zuivel, noten, zaden en meer. Altijd vol vetten en maximaal 15 gram koolhydraten per persoon. Ingrediënten als brood, pasta, rijst en suikerrijke groenten zal je niet op je bord tegenkomen. Zo kost het keto dieet je geen enkele moeite. Smaakt goed, voelt goed!
Plan je keto weekmenu tot wel 3 weken van tevoren en maak het jezelf lekker makkelijk om je aan je keto dieet te houden.
Veelgestelde vragen over keto recepten
De tijd die nodig is, voordat je lichaam op ketose is overgeschakeld verschilt per persoon. Gemiddeld ligt dit tussen de 2 en 4 dagen als je dagelijks tussen de 20 gram en 50 gram koolhydraten binnenkrijgt, maar het kan ook zo maar een week duren. Onder andere je leeftijd, metabolisme (lees: stofwisseling), hoe actief je bent en hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten je eet, zijn van invloed op hoe snel je lichaam 'in ketose' raakt.