Green ChefIconChevronRightSmallDieet SchemaIconChevronRightSmallSuikervrije Sauzen

Suikervrije sauzen en dressings

Sauzen en dressings zijn echte smaakmakers. Wij houden ervan en ze zijn dan ook onmisbaar in onze recepten. Maar wist je dat er in kant-en-klare sauzen veel suikers verstopt zitten? Naast suiker zit het vaak ook vol zout en smaakversterkers. Niet zo'n gezonde keuze. Maar het kan ook anders!
Suikervrije sauzen in het schap

Suikervrije sauzen in het schap

Wie goed zoekt, zal in het schap van de supermarkt ook zeker suikervrije sauzen vinden. Is suikervrij ook echt suikervrij? Als je het etiket lees, zul je zien dat veel suikervrije producten toch een klein beetje suiker bevatten. Dit komt doordat een product officieel suikervrij genoemd mag worden als het maximaal 0,5 gram suiker per 100 gram bevat. Wanneer een product niet meer dan 5 gram suiker per 100 gram bevat, spreken we van suikerarm. Soms staat er op de verpakking 'zonder toegevoegde suikers', dit geeft aan dat er alleen van nature aanwezige suikers in zitten.

Zowel suikervrij, suikerarm als sauzen zonder toegevoegde suikers zijn al een stuk betere keuze dan de meeste sauzen en dressings. Maar nog beter is het om lekker zelf aan de slag te gaan. Suikervrij én lekkerder. Onze diëtisten hebben een aantal favorieten recepten voor sauzen zonder suiker voor je op een rij gezet.
Whipped feta dip

Whipped feta dip

Het recept voor deze whipped feta is afkomstig uit onze Lasagne Primavera met venkel en courgette. Maar hij is ook heel lekker als dip bij de borrel, uitgesmeerd op een cracker of toast of als smaakmaker in je salade.

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

  • 1 citroen
  • 100 gram feta
  • 100 gram mascarpone
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 5 gram verse basilicum

    Hoe maak je het?
  1. Rasp de citroen met een fijne rasp.
  2. Mix in een maatbeker de feta, mascarpone, citroenrasp, Italiaanse kruiden en basilicum met een staafmixer.
  3. Breng de whipped feta op smaak met citroensap, peper en eventueel zout.
Salsa verde

Salsa verde

Een frisse groene saus die over de hele wereld gegeten wordt. Ieder land geeft er z'n eigen draai aan: de Fransen maken hem bijvoorbeeld met dragon en de Mexicanen met tomatillo's. Wij maken 'm met veel verse kruiden, citroen en olijfolie. Je vindt hem terug in onze bloemkoolsteak. Maar deze dressing brengt eigenlijk elk gerecht naar een hoger niveau.

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

  • 1 citroen
  • 10 gram munt
  • 10 gram bladpeterselie
  • 10 gram koriander
  • 1 teen knoflook
  • 2 el olijfolie

    Hoe maak je het?
  1. Pluk de muntblaadjes van de takjes.
  2. Pers de citroen.
  3. Pers de knoflook of snijd fijn.
  4. Mix in een maatbeker de muntblaadjes, bladpeterselie, koriander, knoflook, olijfolie en citroensap met een staafmixer tot een salsa verde. Breng op smaak met peper en zout.
Knoflooksaus

Knoflooksaus

Een onmisbare saus bij je gyros of kebab. Het klassieke recept is gemaakt met mayonaise. Niet zo gezond en dan wordt er vaak ook nog suiker aan toegevoegd. Gelukkig kan je ook heel makkelijk een eigen knoflooksaus maken met yoghurt als basis.

Wat heb je nodig?

  • 4 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 grote teen knoflook
  • Optioneel: peterselie of bieslook

    Hoe maak je het? Doe alle ingredienten in een kommetje, roer door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Eigenlijk ben je er dan al. Als je het lekker vindt, kan je er ook wat fijngehakte peterselie of bieslook doorheen roeren.

    Tip: heb je tijd en hou je van een wat minder scherpe, zoetere knoflooksmaak? Rooster de knoflook dan eerst even in de oven. Kneus de knoflook teen met de zijkant van een mes, stop 'm voor zo'n 20 minuten in de oven, knijp de geroosterde knoflook uit en prak fijn.

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Een week zonder toegevoegde suikers heeft zo zijn voordelen. Klik op onderstaande button om samen met ons de challenge aan te gaan. Wat kan je verwachten als je je hebt ingeschreven?

  • Een digitaal magazine boordevol lekkere, gezonde recepten en handige tips
  • Leuke inspiratie via e-mail en social media
  • Praktische adviezen van Diabetes Fonds
  • Heldere informatie en tips om ook na de challenge gezond te blijven eten en drinken

Volg jouw gezonde dieet schema met Green Chef

Vegan, koolhydraatarm, minder calorieën, keto, eiwitrijk en meer. Kies het dieet dat bij jou past
Vegan, koolhydraatarm, minder calorieën, keto, eiwitrijk en meer. Kies het dieet dat bij jou past