Pas op met 'magere', 'vetarme' of 'light' producten. Deze bevatten vaak veel suikers. Vetten en suikers zijn smaakmakers en smaakversterkers. Bevat een product minder vet? Dan wordt dit vaak gecompenseerd door suiker om zo toch een lekkere smaak te behouden.
Plantaardige melkVaak worden er suikers toegevoegd aan melkvervangers als sojadrink, haverdrink en amandeldrink. Kies altijd voor de ongezoete variant, maar check ook hier weer de ingrediëntenlijst. Het Voedingscentrum stelt dat een melkalternatief slechts 6 gram suiker per 100 ml mag bevatten om aan de Schijf van Vijf te voldoen.
Voedsel uit blikVoedsel uit pot of blik is handig, want je kan het lekker lang bewaren. Gooi toch niet zomaar elk blik klakkeloos in je boodschappenmandje. Vaak is er suiker toegevoegd aan de ingeblikte variant van fruit, groenten en peulvruchten. Controleer daarom altijd het etiket op toegevoegde suikers.
VruchtensappenVruchtensap bevat (helaas) vaak evenveel suiker als frisdrank. Soms worden er aroma's of zoetstoffen aan toegevoegd. Maar ook als je 100% vruchtensap drinkt, krijg je flink wat suikers binnen. De concentratie aan fruitsuikers is veel hoger dan als je een los stuk fruit zou eten. Het advies is daarom om fruit te eten in plaats van te drinken.
EiwitrepenEiwitrepen worden vaak gezien als gezond tussendoortje en worden steeds populairder, lang niet alleen bij sporters. Hoewel eiwitten belangrijke bouwstoffen zijn, haal je deze liever uit onbewerkt voedsel. Eiwitrepen zitten vaak vol toegevoegde suikers en zoetstoffen. Ga je toch voor een eitwitreep? Kies dan voor een variant zonder toegevoegde suikers of maak ze zelf.
Suiker komt van nature voor in fruit en is niet per se beter of gezonder dan toegevoegd suiker. Je lichaam verwerkt alle soorten suiker namelijk op dezelfde manier. Maar fruit is wel heel gezond, want het bevat naast suiker ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Het advies is daarom 2 stuks fruit per dag. Benieuwd hoeveel suiker er in je favoriete stuk fruit zit? Check 't hieronder.
Fruitsoort / suiker per 100 gram
Druiven: 16.8
Banaan: 15.5
Mango: 13.9
Kiwi: 10.3
Appel: 10.2
Blauwe bessen: 10
Peer: 9.5
Mandarijn: 8.2
Aardbeien: 5.1
Frambozen: 4.5
Bekijk hier de volledige lijst samengesteld door Diabetes Fonds.
Net als bij fruit komt suiker ook van nature voor in groenten. Hoewel dit vaak een stuk minder is. Groenten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en zijn een goed voorbeeld van producten met weinig suiker. Het advies is dan ook om minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Wist je dat een Green Chef-maaltijd altijd minimaal 250 gram groenten per portie bevat? Mooi meegenomen! Benieuwd naar de hoeveelheid suiker in je favoriete groentesoort? We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.
Groentesoort / suiker per 100 gram
Paprika (rood): 4.3
Wortel: 4.3
Aubergine: 3
Tomaat: 2.9
Spruitjes: 1.4
Komkommer: 1.3
Broccoli: 0.5
Boerenkool 0.2
Knolselderij: 0
Peultjes: 0
Bekijk hier de volledige lijst samengesteld door Diabetes Fonds.
Een week zonder toegevoegde suikers heeft zo zijn voordelen. Klik op onderstaande button om samen met ons de challenge aan te gaan. Wat kan je verwachten als je je hebt ingeschreven?