Green ChefIconChevronRightSmallDieet SchemaIconChevronRightSmallSuikers In Producten

Wil je minderen met suiker?

De eerste stap is bewust worden van de hoeveelheid suiker in de producten die je eet. Op deze pagina bespreken we de hoeveelheid suiker in verschillende producten.

Producten met veel suiker

Sterk bewerkte producten zijn te herkennen aan verpakkingen met lange ingrediëntenlijsten. Vaak staan er veel onbekende woorden tussen. De volgorde van ingredienten zegt iets over de hoeveelheid van dat ingredient in het product. Staat suiker of een variant van dat woord hoog op de lijst? Dan bestaat een groot deel van dit product uit suiker.

Dat producten als chocolade, koek, snoep, fris- en energiedranken veel suiker bevatten, hoeven we je denk ik niet te vertellen. Maar er zijn helaas ook veel producten in de schappen te vinden die een stuk meer suiker bevatten dan je zou denken.
Magere producten Pas op met 'magere', 'vetarme' of 'light' producten. Deze bevatten vaak veel suikers. Vetten en suikers zijn smaakmakers en smaakversterkers. Bevat een product minder vet? Dan wordt dit vaak gecompenseerd door suiker om zo toch een lekkere smaak te behouden.

Plantaardige melk Vaak worden er suikers toegevoegd aan melkvervangers als sojadrink, haverdrink en amandeldrink. Kies altijd voor de ongezoete variant, maar check ook hier weer de ingrediëntenlijst. Het Voedingscentrum stelt dat een melkalternatief slechts 6 gram suiker per 100 ml mag bevatten om aan de Schijf van Vijf te voldoen.

Voedsel uit blik Voedsel uit pot of blik is handig, want je kan het lekker lang bewaren. Gooi toch niet zomaar elk blik klakkeloos in je boodschappenmandje. Vaak is er suiker toegevoegd aan de ingeblikte variant van fruit, groenten en peulvruchten. Controleer daarom altijd het etiket op toegevoegde suikers.

Vruchtensappen Vruchtensap bevat (helaas) vaak evenveel suiker als frisdrank. Soms worden er aroma's of zoetstoffen aan toegevoegd. Maar ook als je 100% vruchtensap drinkt, krijg je flink wat suikers binnen. De concentratie aan fruitsuikers is veel hoger dan als je een los stuk fruit zou eten. Het advies is daarom om fruit te eten in plaats van te drinken.

Eiwitrepen Eiwitrepen worden vaak gezien als gezond tussendoortje en worden steeds populairder, lang niet alleen bij sporters. Hoewel eiwitten belangrijke bouwstoffen zijn, haal je deze liever uit onbewerkt voedsel. Eiwitrepen zitten vaak vol toegevoegde suikers en zoetstoffen. Ga je toch voor een eitwitreep? Kies dan voor een variant zonder toegevoegde suikers of maak ze zelf.

Hoe zit het met zoetstoffen?

Zoetstoffen worden als vervanger van suiker aan producten toegevoegd om ze even zoet te laten smaken als suikerrijke producten. Maar dan zonder de calorieën. Ideaal zou je zeggen, maar betekent dit dat je onbeperkt cola zero kan drinken? Alle zoetstoffen die in producten gebruikt mogen worden, hebben een E-nummer. Dat betekent dat ze door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gecontroleerd zijn en ze veilig voor je lichaam zijn. In principe zijn producten met zoetstoffen dus niet per se ongezond, maar je lichaam heeft ze ook niet nodig om gezond te blijven. Bovendien blijf je gewend aan de zoete smaak. Daarom is het beter om er niet te veel van te nemen.
Suikers in fruit

Suikers in fruit

Suiker komt van nature voor in fruit en is niet per se beter of gezonder dan toegevoegd suiker. Je lichaam verwerkt alle soorten suiker namelijk op dezelfde manier. Maar fruit is wel heel gezond, want het bevat naast suiker ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Het advies is daarom 2 stuks fruit per dag. Benieuwd hoeveel suiker er in je favoriete stuk fruit zit? Check 't hieronder.

Fruitsoort / suiker per 100 gram
Druiven: 16.8
Banaan: 15.5
Mango: 13.9
Kiwi: 10.3
Appel: 10.2
Blauwe bessen: 10
Peer: 9.5
Mandarijn: 8.2
Aardbeien: 5.1
Frambozen: 4.5

Bekijk hier de volledige lijst samengesteld door Diabetes Fonds.
Suikers in groenten

Suikers in groenten

Net als bij fruit komt suiker ook van nature voor in groenten. Hoewel dit vaak een stuk minder is. Groenten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en zijn een goed voorbeeld van producten met weinig suiker. Het advies is dan ook om minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Wist je dat een Green Chef-maaltijd altijd minimaal 250 gram groenten per portie bevat? Mooi meegenomen! Benieuwd naar de hoeveelheid suiker in je favoriete groentesoort? We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

Groentesoort / suiker per 100 gram
Paprika (rood): 4.3
Wortel: 4.3
Aubergine: 3
Tomaat: 2.9
Spruitjes: 1.4
Komkommer: 1.3
Broccoli: 0.5
Boerenkool 0.2
Knolselderij: 0
Peultjes: 0

Bekijk hier de volledige lijst samengesteld door Diabetes Fonds.

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Een week zonder toegevoegde suikers heeft zo zijn voordelen. Klik op onderstaande button om samen met ons de challenge aan te gaan. Wat kan je verwachten als je je hebt ingeschreven?

  • Een digitaal magazine boordevol lekkere, gezonde recepten en handige tips
  • Leuke inspiratie via e-mail en social media
  • Praktische adviezen van Diabetes Fonds
  • Heldere informatie en tips om ook na de challenge gezond te blijven eten en drinken

Volg jouw gezonde dieet schema met Green Chef

Vegan, koolhydraatarm, minder calorieën, keto, eiwitrijk en meer. Kies het dieet dat bij jou past
Vegan, koolhydraatarm, minder calorieën, keto, eiwitrijk en meer. Kies het dieet dat bij jou past