De resultaten liegen er niet om: meer dan een derde van de Nederlanders is wel eens slachtoffer geweest van foodshaming.* 78% geeft aan geen zin te hebben in commentaar op zijn of haar eetgewoonten.
Niet zo gek dus dat bijna een derde van de Nederlanders wel eens een smoesje bedenkt of zijn of haar eetgewoonten helemaal verzwijgt. Vooral bij collega’s vinden mensen het moeilijk om hun voorkeuren kenbaar te maken.
1 op de 5 gaat nog een stapje verder en zegt zelfs sociale situaties te vermijden om te voorkomen dat ze gefoodshamed worden.
57% van de ondervraagden laat dieetwensen soms maar gewoon varen, om niet met vervelende reacties te hoeven dealen.
Dit moet - en kan - anders.
De resultaten staan haaks op ons motto: gezond eten, op jouw manier. We bieden wekelijks wisselende recepten die passen binnen 9 verschillende menuvoorkeuren, omdat we vinden dat iedereen moet kunnen eten wat voor hem of haar goed voelt. Iedereen is anders en gezond eten kan voor iedereen verschillend zijn. Wij zijn er om gezond eten, op jouw manier zo makkelijk mogelijk te maken.
Maak jij je wel eens (bewust of onbewust) schuldig aan foodshaming? Dan ben je niet de enige. Ruim 30 procent geeft aan wel eens opmerkingen te maken over andermans eetgewoonten.
"Eten en laten eten" willen we iedereen dan ook op het hart drukken. Want ons onderzoek toont duidelijk de impact die foodshaming kan hebben op iemands gevoel en gedrag. Mag je dan helemaal niks meer zeggen? Jawel, moedig gezonde eetgewoonten juist aan! Ruim 60 procent van de Nederlanders voelt zich namelijk gemotiveerd als eetgewoonten worden gestimuleerd door hun omgeving.
Heb je zelf wel eens last van foodshaming? Onze diëtist Maartje geeft je een aantal tips om ermee om te gaan.