Green ChefIconChevronRightSmallDieet SchemaIconChevronRightSmallFoodshaming

Eten en laten eten

Onderzoek naar foodshaming

"Je bent vegan, wat eet je dan wel?"
"Eet je geen koolhydraten? Doe niet zo saai!"

Wie vasthoudt aan bepaalde eetgewoonten, kan rekenen op reacties. En die zijn lang niet altijd positief. We zien het veel gebeuren en besloten onderzoek te doen naar 'foodshaming', oftewel het ongevraagd beoordelen van iemands voedingskeuzes en daar - voornamelijk negatief - commentaar op geven.
1 op 3 Nederlanders heeft last van foodshaming

1 op 3 Nederlanders heeft last van foodshaming

De resultaten liegen er niet om: meer dan een derde van de Nederlanders is wel eens slachtoffer geweest van foodshaming.* 78% geeft aan geen zin te hebben in commentaar op zijn of haar eetgewoonten.

Niet zo gek dus dat bijna een derde van de Nederlanders wel eens een smoesje bedenkt of zijn of haar eetgewoonten helemaal verzwijgt. Vooral bij collega’s vinden mensen het moeilijk om hun voorkeuren kenbaar te maken.
1 op de 5 gaat nog een stapje verder en zegt zelfs sociale situaties te vermijden om te voorkomen dat ze gefoodshamed worden.
57% van de ondervraagden laat dieetwensen soms maar gewoon varen, om niet met vervelende reacties te hoeven dealen.

Dit moet - en kan - anders.

Gezond eten, op jouw manier

Nieuwe trend? Food positivity.

Nieuwe trend? Food positivity.

De resultaten staan haaks op ons motto: gezond eten, op jouw manier. We bieden wekelijks wisselende recepten die passen binnen 9 verschillende menuvoorkeuren, omdat we vinden dat iedereen moet kunnen eten wat voor hem of haar goed voelt. Iedereen is anders en gezond eten kan voor iedereen verschillend zijn. Wij zijn er om gezond eten, op jouw manier zo makkelijk mogelijk te maken.

Maak jij je wel eens (bewust of onbewust) schuldig aan foodshaming? Dan ben je niet de enige. Ruim 30 procent geeft aan wel eens opmerkingen te maken over andermans eetgewoonten.

"Eten en laten eten" willen we iedereen dan ook op het hart drukken. Want ons onderzoek toont duidelijk de impact die foodshaming kan hebben op iemands gevoel en gedrag. Mag je dan helemaal niks meer zeggen? Jawel, moedig gezonde eetgewoonten juist aan! Ruim 60 procent van de Nederlanders voelt zich namelijk gemotiveerd als eetgewoonten worden gestimuleerd door hun omgeving.
Eerste hulp bij foodshaming

Eerste hulp bij foodshaming

Heb je zelf wel eens last van foodshaming? Onze diëtist Maartje geeft je een aantal tips om ermee om te gaan.

  • Ga het gesprek aan: vaak helpt het als je kort uitlegt waarom je bepaalde keuzes maakt en het eventuele effect daarvan op je gezondheid. Mensen zijn vaak veel begripvoller als ze weten waar je vandaan komt. Uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt is helemaal prima, je moeten verantwoorden of schamen alles behalve.

  • Eet je buiten de deur? Dan kan het helpen om vooraf je voorkeuren door te geven of te vragen naar de mogelijkheden. Je zult zien dat mensen in de meeste gevallen graag met je meedenken.

  • Bedenk dat een vraag of opmerking over jouw eetgewoonten vaak voortkomt uit onwetendheid of zelfs nieuwsgierigheid. Vaak staan mensen open voor jouw verhaal en willen ze graag nieuwe dingen leren. Wie weet inspireer je ze wel!

    Weet dat jouw eetgewoonten nooit iets is om je voor te schamen. Doe vooral waar jij je goed bij voelt, dat is het enige dat telt!

MEER WETEN?

Ontdek meer over onder andere etiketten lezen, food shaming, eetvoorkeuren en dates op onze perspagina. Of neem contact op.
We helpen graag!

Volg jouw gezonde dieet schema met Green Chef

Vegan, koolhydraatarm, minder calorieën, keto, eiwitrijk en meer. Kies het dieet dat bij jou past
Vegan, koolhydraatarm, minder calorieën, keto, eiwitrijk en meer. Kies het dieet dat bij jou past