Green ChefIconChevronRightSmallDieet SchemaIconChevronRightSmallMisvattingen Gezonde Voeding

Veelvoorkomende misvattingen over gezonde voeding ontkracht

Ruim 1 op de 3 Nederlanders vindt informatie over gezonde voeding verwarrend


Zijn koolhydraten slecht? Eet ik wel genoeg eiwitten? Zijn vleesvervangers echt gezond? Ruim een op drie Nederlanders ziet door de bomen het bos niet meer als het gaat om informatie over gezonde voeding.

Er is zoveel informatie beschikbaar over gezonde voeding, trends en diëten, maar wat is nu betrouwbaar? Meer dan de helft van Nederland tast in het duister en heeft behoefte aan betrouwbare informatie over gezonde voeding.
Betrouwbare informatie begint bij het etiket

Betrouwbare informatie begint bij het etiket

Gezonde keuzes beginnen bij de juiste informatie, maar ruim een derde van de Nederlanders geeft aan niet goed onderscheid te kunnen maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie. Bovendien vindt bijna een op de drie respondenten de etiketten op voedingsmiddelen erg onduidelijk.

Diëtist Daniet Shachar: “Bij het lezen van de ingrediëntenlijst is het goed om te onthouden dat ze in volgorde staan van hoeveelheid. Hoe eerder een ingrediënt wordt genoemd, hoe meer er dus van in zit”.
Geen (eet)bord voor de kop

Geen (eet)bord voor de kop

In Nederland zijn we het er in elk geval over eens welke informatie we niet vertrouwen. Tachtig procent vindt bekende Nederlanders die gezonde producten aanbieden niet geloofwaardig. Social media worden evenzeer gewantrouwd, bijna twee op de drie ziet dit als onbetrouwbare informatiebron. Green Chef onderzocht ook waar respondenten hun informatie vandaan halen, met als top 5 bronnen:

  1. Google (69%)
  2. Online media, zoals kranten en magazines (36%)
  3. Vrienden/familie (35%)
  4. Experts (23%)
  5. Social media (18%)

Conclusie

“Wees kritisch op informatie over gezonde voeding, let op dat de afzender en gebruikte bronnen betrouwbaar zijn en wees je er bewust van dat voeding en diëten niet one size fits all zijn. Bij twijfel is het belangrijk om een expert te raadplegen." - Daniet

MEER WETEN?

Ontdek meer over onder andere etiketten lezen, food shaming, eetvoorkeuren en dates op onze perspagina. Of neem contact op.
We helpen graag!

Volg jouw gezonde dieet schema met Green Chef

Vegan, koolhydraatarm, minder calorieën, keto, eiwitrijk en meer. Kies het dieet dat bij jou past
Vegan, koolhydraatarm, minder calorieën, keto, eiwitrijk en meer. Kies het dieet dat bij jou past